Rombolsz, ha építed!

A Megyer-hegy kilátója egyre népszerűbb kirándulóhely lett itt a Zemplénben. Sajnos sokan már nem is a természet szépségéért látogatják a hegyet, hanem az insta-fotósok által kedvelt kőtorony építés miatt. A kisebb nagyobb építmények nemcsak itt a Megyer-hegy kilátója körül, az ország minden részén kedvelt fotótémák lettek, de azt már kevesen tudják, hogy ez a divatos “építkezés”egy seregnyi apró élőlény élethelyét teszi tönkre. Nálunk a Megyer-hegyen egészen elképesztő méreteket öltött ez a káros tevékenység, nem ritkák a 2 méteres “alkotások”, melyek olykor már az odalátogatók testi épségét is veszélyeztethetik.

Mivel ezen a vidéken semmilyen spirituális kötödésük nincs a kőtornyoknak, a Zemplén Fanatik Szabadidősport és Természetvédelmi Egyesület a kilátó üzemeltetőjével közösen figyelemfelhívó kampányt indít. Fontos felhívni a kirándulók figyelmét arra, hogy micsoda körforgás megy a kövek alatt, ha azokat nem háborgatják. Ha viszont mindig összehordják a köveket az arra járók egy fotó miatt, akkor az alatta élő állatok és növényi organizmusok elveszítik az élőhelyüket és a terület tönkremegy, varázsa megszűnik.

Szintén a kampány része a mostani “toronybontási” akció is, amiben egyesületünk tagjai vettek részt. Kihelyeztünk egy időjárásálló táblát jól látható helyre, ami emlékezteti az arra járót… Rombolsz, ha építed!

Élvezd a természetet, ne alakítsd! 

Megosztás: