Rólunk

A kezdetek…

2017-ben pár bringás barát indított egy facebook csoportot, “Zemplén Fanatik társalgó” címmel. Célunk annyi volt, hogy összetartsunk egy akkor még szűk közösséget, akik érdeklődnek a zempléni szabadidősportok iránt, mint pl. hegyikerékpározás, sziklamászás, túrázás, terepfutás, evezés. Túratippekkel, technikai információkkal és a közösség erejével segítettük, segítjük egymást. A csoport népszerűbb lett a vártnál, 4 évvel később a Zemplén Fanatik társalgó tagsága elérte a 3500 főt. Az ország minden részéről vannak aktív tagok és érdeklődők, sokan közülük a Zemplén Fanatik társalgó hatására kezdtek el túrázni, sportolni vagy csak egyszerűen elindulni ki a természetbe.

A több ezres tagságot látva úgy éreztük, hogy ez komolyabb felelősséggel jár, mint egy facebook csoport adminisztrálása, így tavaly ősszel 17 fanatikus zempléni barátommal nekivágtunk az egyesület alapításhoz. Abban bízunk, hogy szervezetten még több embernek tudunk ötletet adni szabadidejük aktív és kulturált eltöltésére. Általánosságban a természettel való kapcsolatunknak kiemelkedő szerepe van a fizikai és mentális egészségünk fenntartásában. A természet sokféleségét nem csak azért kell megőriznünk, mert felelősek vagyunk az élővilágért, hanem azért is, mert ez önmagában is jelentősen befolyásolja mentális állapotunkat. Mivel -véleményünk szerint- a szabadidősportok szorosan összefüggnek természetvédelem kérdéskörével, Zemplén Fanatik Szabadidősport és Természetvédelmi Egyesületként jegyeztettük be civil kezdeményezésünket. A bírósági bejegyzés dátuma, 2021 november 29, száma: 05-02-0066096.

Az egyesület… Út a természetbe

Egyesületünk a zempléni természetjárókat, környezet- és természetvédőket összekovácsoló olyan érdekvédelmi szervezet, amely a helyi sajátosságok figyelembevételével védi és óvja természetes környezetünket, népszerűsíti a szabadidősportokat, a Zemplénben fellehető kirándulóhelyeket, túraútvonalakat, természeti csodákat. Kiemelt célcsoport az ifjúság. Célunk továbbá a természetvédelmi hatóságokkal és minden a környezet- és természetvédelem körében működő szervezetekkel szoros együttműködés kialakítása, amely hatékonyan segíti a zempléni táj, a zempléni túraútvonalak megóvását, fenntartását és biztonságos használatát.
Szeretnénk a digitalizálódott ifjúságnak utat mutatni a természetbe, ehhez eszközként a látványosabb -talán picit extrémebb- szabadidős sportokat használjuk fel. Ilyen pl. a sziklamászás, hegyikerékpározás, terepfutás, evezés. Egyesületünk munkáját az ezen sportágakban járatos civilek, testnevelő tanárok, marketing szakemberek segítik, akik szervezetünk alapító tagjai is egyben.

Túráink és egyéb segítő tevékenységeink, rendezvényeink (szabadidősport nyílt napok, ismeretterjesztő klubbeszélgetések) díjmentesek, amelyeken bárki részt vehet.

A már említett “digitalizálódott ifjúság” megszólítására természetesen igénybe vesszük a digitális felületeket – hiszen az Egyesület előképe is egy ilyen felületen született. A Zemplén Fanatik most formálódó weblapján külön részt szentelünk a természeti értékeknek és azok megóvásának. Létrehoztunk egy olyan etikai kódexet, amely a természetben időt töltők számára fogalmaz meg magatartási normákat, amelyekkel a különböző módon kikapcsolódó természetjárók a legkevésbé veszik igénybe a természetet, és a legkevésbé zavarják a védett (vagy nem védett) élőlényeket, a természeti környezetet. Annak érdekében, hogy alátámaszthassuk, hogy miért is kellene az ajánlott magatartásformákat betartani, ezeket az értékeket a honlapunkon is bemutatjuk.

Fentieket szeretnénk hitelesen, a legmagasabb szakmai színvonalon megvalósítani, ezért kértük az Aggteleki Nemzeti Park természetvédelmi szakembereinek a segítségét a honlap ezen részének az elkészítésében.


Elnök: Szántó Csaba

Elnökségi tagok: Papp József, Ujvári János Gábor

Adószám: 19317380-1-05
Számlaszám: K&H 10402757-50526953-76861009
Létesítő okirat napja: 2021.09.06.
Nyilvántartásba-vétel napja: 2021.11.29.

Aki szeretne több információt egyesületünkről vagy csatlakozna hozzánk, kérem írjon e-mailt az info@zemplenfanatik.hu címre!