Gravelesek is szeretni fogják

Egy kiváló telkibányai hegyikerékpáros útvonalat szeretnék figyelmetekbe ajánlani. Az alábbi útvonal közel 30 kilométeren 600 métert emelkedik, de aki ismeri ezt a vidéket, számos ponton hosszabbíthatja illetve rövidítheti.

Telkibányáról kelet felé indul a track, a Kiskereszt-tetőig aszfalt szerpentinen tekerhetünk fel, majd a Fehérhegyi-út bevezetőjén kis murva következik. A rövidke köves szakasz után még lesz egy 3 km-es aszfalt felfelé, amíg csatlakozunk az Aranyásók Útja Tanösvényre, de a továbbiakban már ismét a murva lesz az úr. A Kánya-Hegyen vezető aszfalt csík egyébként a NATO lokátor állomásig vezet, hossza 5km. A Fehér-hegyen kanyargó tanösvény erdei köves terep, fél évig avarral fedve… csak óvatosan. Az egykori kőfejtőnél érdemes kicsit időzni, felkaptatni a tetejére, mert csodás panoráma tárul elénk a 700-asok felé. 

Lefelé a Koplaló irányába gurulunk, szuper minőségű dózer úton… sorompó zár lassít, mielőtt kiérünk a műútra. A Senyő-völgy bejáratáig ismét kis aszfalt (2km), majd indul a mászás a Kis Tamás bércen át. Közben lesz egy Pandák-kút, amiben sajnos ritkán látok vizet, de egyébként sem iható ez a forrás. Kicsit feljebb a ritkás Csoszota nyergében van egy ezer éves mohás vadetető, éppen jó lesz egy kis szusszanásra. Innen következik egy nagyjából 2km-es sík sztráda, megkerüljük a Fövenyest… nagyon szép szakasz ez is. A Fövenyes hajtűkanyarjánál van lehetőség legurulni a Gúnyakúthoz, ha valaki ki szeretne szállni az útból, itt megteheti. A Gúnyakút forrása mindig bővizű és iható.

A túrát tovább folytatva a Kis-Ork hegyet is megkerülve gurulunk le a Sárga jelzésig, a közkedvelt Ósva-völgyre. Az utolsó 5km-en az Ósván tekerünk, csodás perlitsziklák árnyékában. Látnivalónak itt lesz a Kutyaszorító, a Középkori dúzzasztógát romjai, majd Telkibányára érve a Perlitfolyás.

Szerintem Telkibánya környékén ez a kör a leglátványosabb… ha közepes nehézségű, jó minőségű terepen szeretnél tekerni, akkor töltsd le a tracket és indulj!

Total distance: 27.42 km
Max elevation: 505 m
Min elevation: 210 m
Total climbing: 871 m
Total descent: -871 m
Average speed: 23.10 km/h
Total time: 02:22:04
Download file: Telki-MTB-Gravel.gpx
Megosztás: