Rég nem járt utakon… Komlóska-Újhuta

A héten 3 óra szabadidőre kellett terveznem montis kört egy barátom kérésére… lényeg az volt, hogy legyen benne egy panoráma is, ahol még nem volt. Mivel eMTB-ra terveztem az utat vastagabban fogott a ceruza és olyan útvonalat rajzoltam, ahol már rég tekertem… mondjuk úgy, ismeretlen terep. A Komlóska-Újhuta közötti Zöld jelzésen kb. 12 éve bringáztam utoljára, emlékeim szerint a keményebb útvonalakhoz tartozik… bár Komlóskáról kitekerni szinte minden túraút combos. 

Sárospatakról Hercegkúton át kerültük a Darnót és a Hideg-völgy köves útján emelkedtünk a Piros/Zöld elágazásig a nyeregbe. Ez a szakasz egyébként a Tokaj Borvidék Panoráma Túraútnak is része. Innen a Pusztavár alatti erdőgazdasági úton jutottunk le a faluba, Komlóskára. A faluban látott “kékkút” frissítőre hívott. Peti már öntötte is ki a maradék langyos vizet a kulacsból, mint az orosz katona (aki előbb cselekszik, aztán gondolkodik) és nyomta is a kutat. Persze, hogy nem volt benne víz! Víz nélkül nem lehet nekiindulni a hegynek, így keringtünk kicsit az utcákon mire egy néni elárulta melyik a nyerő kút és úgy is volt. Szóval nem minden kékkút kút! ????

Következett az ismeretlen ismerős a Zöld emelkedő… ami kellemes meglepetés lett végül. Komlóskáról felfelé az első kilométer frissen dózerolt, a maradék kettő a Pasika-rétig meg kellemes, jól tekerhető szakasz. Rosszabbra emlékeztem, bár eső után azért érhetik itt meglepetések a bringást. A rétről kb. másfél kilométeres erdőgazdasági út visz le Újhutára a Kamazig. A Kamaz… a műtárgy. Ki tudja hány éve pihen már ott, hozzá tartozik a tájhoz. Hiányozna, ha valaki eltüntetné! 

A Komlóska-Újhuta közötti Zöld egyébként jelzett bringaút is egyben. Sajnos ezek a “hegyi bringás” jelzések nagyon kevés információt hordoznak egy idegen számára, nem igazán tudhatja eldönteni milyen bringával is induljon el ezeken az utakon.

Újhutára érve a Waldbott kastély kertjében kávéztunk, nagyon kedves és figyelmes személyzet tálalásával… jó bringás pihenő akár egy ebédre is. Innen tovább haladva a Csorgónál ismét kulacs töltés és nekiindultunk a Szpalanyicának, majd hamarosan elértük a panorámás célt Kerek-kő szikláit. 

Hazafelé a Kéken gurultunk le a Gerendás-rétre, majd fel Eszkálára és a Mély-völgy hosszú lejtőjén le Makkoshotykára. Az utolsó 6km Patakig aszfalton telt.

Ajánlom ezt a közepesen nehéz útvonalat minden hegyi bringásnak, mert változatos, látnivalókban gazdag és a terep is ideális egy félnapos montis élményhez.

53km, 1000m szint, 50% aksi, 3 óra menetidő.

Total distance: 54 km
Max elevation: 536 m
Min elevation: 113 m
Total climbing: 1527 m
Total descent: -1527 m
Average speed: 21.57 km/h
Total time: 04:08:53
GPX letöltése: Komloska.gpx
Megosztás: