Sziklamászó Workshop Zemplén, Sólyom-kő

Beszéljük már egy ideje a nyíregyházai sziklamászó barátainkkal, hogy összerakunk egy szakmai napot, ami a Zemplén Fanatik Egyesület mászás iránt fogékony tagjainak szól… amolyan szakmai továbbképzést. Így jött létre ez a szuper vasárnapi program.

Hejcén a kocsma előtt beszéltük meg a találkozót -ahogy mindig- és innen indultunk fel a hegyre. Telepakoltuk a pick-up platóját vagy 2 mázsa cuccal, most kivételesen így, terepjáróval közelítettük meg a sziklát… mint még soha.

Az első órát a biztonságnak szenteltük. Kötéltechnikai , biztosítási technikai témát veséztük ki Egri Kiss Gabi irányításával, számtalan biztosító eszközt bemutatva. Az első etap végén egy zuhanó pályát kiépítve próbálhattuk ki milyen érzés több méteres szabadesés után a mászókötél biztonsága. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy csigán felhúztuk a mászót az utolsó köztes fölé 1-2 méterrel, majd egyszerűen elengedtük. A biztosító ember tapasztalatán és a biztosító eszköz típusán múlott az esés csillapítása… kicsit durván hangzik, de biztonságos körülmények között folytak a próbák.

Az elmélet után jött a gyakorlat, az élménymászás! Előre vagy felsőzve másztunk, mindenki saját szintjéhez igazítva az utakat és a technikát. Természetesen a Rocky-torony volt most is a legkelendőbb fal –talán az áthajlás miatt-, de szinte mindegyik tömbön mászott valaki. Tamásnak megvolt a Rocky Horror (VII, VII+) terepfutó cipőben is… elképesztő! A kezdők (vagy több hónapot kihagyók) maradtak a Kalifornia tömb útjain (California Driving School, Kopaszkutya, Velorex), a tapasztaltabbak mentek hátra a Kis- és Nagyfal felé vagy az emberarcú Magnificat peremeit választották.

A nap végén (3. téma) a biztosítópontok elhelyezéséről volt még szó. Szakszerűen kerültek be újabb nittek a falba, így a mászóutak karbantartásába, illetve biztosítási pontok cseréjébe is betekintést nyerhettünk, valamint leellenőriztük a bent lévő vasakat.

Ez utóbbi nagyon fontos mozzanat! Még fontosabb azonban, hogy az információ a hibás biztosítási pontokról el is jusson az illetékesek felé. Ebben egyesületünk is tud segíteni… ha rendellenes dolgot tapasztalsz a zempléni mászóiskolák falain (laza szikla, hibás nitt, stb.), azt jelezheted felénk is és mi továbbítjuk a megfelelő helyre.

Hivatalos mászóhelyek a Zemplénben… Sólyom-kő, Sólyom-bérc és Megyer-hegy.

Következő mászó programunk még a szabadban lesz “Sziklamászó Piknik a Megyeren” névvel, ezzel kapcsolatos információt itt olvashatjátok:
Őszi sziklamászó piknik a Megyeren

Megosztás: