A Zemplén teteje, Milic MTB túra

Minden éven feltekerek a Milicre, ha időm engedi többször is. Van egy praktikus útvonalam, ezt szeretném megosztani veletek.

Kiindulópontnak a füzérkomlósi Rakodó-köz parkolóját szoktam választani, mert ez egy biztonságos parkoló… és egykor a régi kisvasút felső végállomása volt, szóval ikonikus hely. Innen indul Füzér felé egy aszfaltozott kerékpárút, aminek a hiányzó szakaszát Bózsva felé remélhetően hamarosan megépítik, így végre egészen Sárospatakról tekerhetünk Füzérig bringaúton. Szóval a Füzérkomlós-Füzér szakaszt aszfalton tekerhetjük. Az akasztó-hegyi pihenőig 2km alatt közel 100 métert emelkedik az út, szerintem az ország legszebb kerékpárút szakasza. A pihenő után legurulunk Füzérre és indulhat a csúcstámadás, innen már csak felfelé van. A vár parkolóig még marad az aszfalt, utána szórt köves úton haladunk a Bodó-rétig az OKT elágazásig. Közben 2 helyen van makadám út, esős időben rendkívül veszélyes! A Bodó-réttől 500m aszfalt következik, majd a Kéktúra ösvényén kanyarogva és folyamatosan emelkedve érjük el a határköveket. Ezen a ponton van egy bringás alternatíva. Szlovákiai oldalon van egy 200 méter hosszú út, ami párhuzamos a Kékkel és végig tekerhető. Ezt a kitérőt még a kilátó építésénél alakították ki, az anyagmozgatás elősegítése miatt. Visszacsatlakozva a túraútvonalra el lehet dönteni, hogy előbb a Nagy-Milicre megyünk balra vagy (jobbra) áttekerünk a Kis-Milicre a kilátóhoz. Én az utóbbit szoktam választani. Egyébként a két Milic között 500m távolság van. A kilátó alá érve sziklás terep fogad, kb. 50 métert cipelni kell a bringát. A kilátóból tiszta időben szinte az egész Zemplénre teljes panoráma nyílik, egészen Tokajig. Visszafelé indulva természetesen fel kell tekerni a magyarországi Zemplén legmagasabb pontjára a 894m magas Nagy-Milicre (egyes térképen már láttam 893m-t is). A Nagy-Milicen nincs panoráma, csak egy beton obeliszk és egy pad… de ettől még ez a legmagasabb pont.

A visszautat számtalan módon lehet variálni. Lehet gurulni aszfalton Hollóháza felé, lehet terepen a Grófi úton (nem jelzett út), esetleg érdemes egy kitérőt tenni az Inséges útra. Abban ez esetben, ha a vissza út megegyezik a fel menettel, akkor 25km-en kb. 1100m szintemelkedéssel számoljunk. A menetidő nézelődéssel 3 és fél, 4 óra.


Útvonal

Total distance: 26.07 km
Max elevation: 896 m
Min elevation: 223 m
Total climbing: 975 m
Total descent: -972 m
Average speed: 18.88 km/h
Total time: 03:11:40
GPX letöltése: Milic-2022-10-mtb.gpx
Megosztás: